DEHYDROIDUT TAI PAKASTEKUIVATUT ULKONA SYÖTÄVÄT ATERIAT – MIKÄ ON ERO JA MITEN TEHDÄ OIKEA VALINTA?

Mikä erottaa dehydratoidut ja pakastekuivatut ateriat toisistaan? Molemmat ovat kevyitä, helppoja säilyttää ja nopeita valmistaa. On kuitenkin muutamia merkittäviä eroja, joita sinun on hyvä tietää:

Säilytystapa: Pakastekuivatut ateriat säilytetään lyofilisointimenetelmällä, joka sisältää ruoan pakastamisen ja sen jälkeisen veden poistamisen alipaineessa. Dehydratoidut ateriat säilytetään taas kuivattamalla ne lämmön avulla dehydraattorissa tai uunissa.

Rakenne ja ulkonäkö: Pakastekuivaus poistaa veden tehokkaammin kuin dehydratointi, joten pakastekuivatut ruoat säilyttävät enemmän alkuperäistä muotoaan, kokoa ja rakennettaan. Dehydratoidut ateriat saattavat näyttää pienemmiltä ja vähemmän selkeiltä, ja ne voivat olla hauraita ja murustavia.

Ravintoarvo: Sekä dehydratoidut että pakastekuivatut ruoat voivat olla terveellisiä, mutta pakastekuivatut ruoat ovat yleensä terveellisempiä, koska ne säilyttävät korkeamman ravintoarvon (noin 97%) verrattuna dehydratoituihin ruokiin (noin 60%). Pakastekuivausprosessi jäädyttää ruoan, luo sen ympärille tyhjiön ja sitten lämmittää hitaasti, mikä saa veden muuttumaan kaasuksi. Dehydratointiprosessissa käytetään korkeampaa lämpöä ruoan kuivattamiseen, mikä voi vaurioittaa enemmän ravintoaineita.

Säilyvyys: Pakastekuivaus poistaa ruoasta 98-99% kosteudesta, kun taas dehydratointi poistaa noin 80-90%. Koska molemmat prosessit poistavat niin paljon kosteutta, ne soveltuvat hyvin pitkäaikaiseen ruoan säilytykseen. Kuitenkin pakastekuivaus poistaa enemmän kosteutta, mikä antaa sille pidemmän säilyvyysajan kuin dehydratointi.

Valmistus ja uudelleenhydratointi: Pakastekuivatut ruoat voidaan uudelleenhydratoida 5 minuutissa tai vähemmässä ajassa käyttämällä kylmää tai lämmintä vettä, kun taas dehydratoidut ruoat vaativat 10-20 minuuttia uudelleenhydratointiin kiehuvan veden avulla. Molempia ruokatyyppejä voi syödä myös uudelleenhydratoimatta, mutta pakastekuivatut ruoat ovat parempi vaihtoehto hätätilanteessa, koska niiden uudelleenhydratointi vie vähemmän aikaa ja energiaa.

Ruoan maku: Pakastekuivatut ruoat säilyttävät yleensä suurimman osan maustaan, kun taas dehydratoidut ruoat voivat menettää osan maustaan kuivausprosessin vuoksi. Pakastekuivaus jäädyttää ruoan välittömästi, lukitsemalla maun ennen kosteuden poistamista. Dehydratointi käyttää jatkuvaa matalan lämmön virtausta kosteuden poistamiseen, mikä voi aiheuttaa ruoan menettämään osan maustaan.

Kun kyseessä ovat ulkoilma-ateriat, sekä pakastekuivatut että dehydratoidut vaihtoehdot ovat fantastisia valintoja. Pakastekuivaamisella on kuitenkin joitain selkeitä etuja, minkä vuoksi se yleensä tulee hieman korkeammalla hintalapulla kuin dehydratoidut ateriat. Mutta odota, siinä ei vielä kaikki! Jotkut merkit käyttävät jopa näiden kahden tekniikan yhdistelmää – esimerkiksi pakastekuivaten lihan, koska se imee vettä pisimpään, samalla kun muut ainesosat dehydratoidaan. Tämä vaihtoehto on myös loistava, koska sinun ei tarvitse kärsiä nälästä patikoidessasi, ja saat silti herkullisen aterian. On kuitenkin tärkeää huomata, että sekoitetuissa aterioissa on vähemmän ravintoaineita ja vitamiineja kuin niissä, joissa kaikki ainesosat ovat pakastekuivattuja. Puhuttaessa mausta, makuero voi myös riippua siitä, onko ruoka sekoitettu eri dehydratoitujen tai pakastekuivattujen komponenttien välillä vai onko se ensin täysin valmistettu parhaimman maun saavuttamiseksi ja sitten pakastekuivattu tai dehydratoitu.

Viimeisenä, on tärkeää kiinnittää huomiota myös ainesosaluetteloon. Jotkut merkit voivat käyttää keinotekoisia makuaineita, värejä ja säilöntäaineita, kun taas toiset suosivat luonnollisia ainesosia. Lisäksi jotkut ainesosat eivät välttämättä ole yhtä terveellisiä tai kestäviä kuin toiset, kuten palmuöljyä tai liiallista sokeria sisältävät ainesosat. Jos etsit terveellisempää ja kestävämpää vaihtoehtoa, harkitse aterioiden valitsemista luonnollisista ainesosista ja minimimäärällä lisäaineita, jotta voit nauttia ulkoilma-ateriastasi hyvillä mielin tietäen, että teet tietoisen valinnan.

Yhteenvetona, olipa valintasi pakastekuivatut tai dehydratoidut ulkoilma-ateriat, on tärkeää ottaa huomioon kaikki aterian osa-alueet, mukaan lukien säilytystapa, ravintoarvo, säilyvyys, valmistus ja maku. Älä unohda kiinnittää huomiota myös ainesosaluetteloon ja valita aterioita, joissa on luonnollisia ja kestäviä ainesosia terveellisemmän ja tyydyttävämmän ulkoilma-elämyksen saavuttamiseksi.

Valitse suosikkiateriasi valikoimastamme ja koe Tactical Foodpackin kätevyys ja herkullinen maku.

Helpoin tapa valmistaa ateria on lisätä kuuma vesi, sekoittaa ja odottaa vain 8-10 minuuttia. Tämä tarkoittaa, että voit nauttia täysipainoisesta gourmet-ateriasta olitpa sitten vaellusreitillä, merellä, maantie­matkalla tai vain kotona.

TACTICAL FOODPACK!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *