TALVISÄILYTYS SUOJAA VENETTÄ SÄÄLTÄ JA VARKAILTA

Kun veneilyn kesäkausi saapuu loppuunsa, ja viimeisetkin kesäveneilijät valmistelevat veneensä talviteloille, on tärkeää huoltaa vene perusteellisesti. Näin varmistetaan, ettei seuraava venekausi ala ikävällä yllätyksellä.

Alla muutamia huomioitavia asioita, kun valmistellaan venettä talviteloille:

  • Varmista, että vene on vielä vedessä, ennen kuin tarkistat moottorin kunnon ja täytät bensasäiliön.
  • Kun nostat venettä, kiinnitä erityistä huomiota pohjan kuntoon, ottaen huomioon kevään kunnostustarpeet.
  • Poista veneestä arvotavarat ja irtonaiset esineet.
  • Puhdista vene sekä sisältä että ulkoa.
  • Peitä vene huolellisesti suojapeitteellä.
  • Tee säännöllisiä tarkastuksia veneeseen myös talvikauden aikana.

Veneily Suomen talviolosuhteissa on haastavaa, ja useimmat veneet nostetaan talvisäilytystä varten pois vedestä. Ennen kuin vene nostetaan, kannattaa harkita, mitä huoltotoimenpiteitä on helpompi suorittaa, kun vene on edelleen vedessä. Esimerkiksi polttoaineen tankkaaminen voi olla helpompaa ennen veneen nostamista.

Veneen nostamiseen liittyen on tärkeää käyttää siihen tarkoitettuja nostolaitteita tai -autoja. Tämä estää veneen rungon vaurioitumisen nostovaiheessa. Lisäksi varmista, että käytät oikeanlaista ja veneellesi sopivaa telakointitukea, jotta vene ei kaadu tukien päälle nostettaessa.

Kun vene on nostettu vedestä, on mahdollista tarkastaa myös veneen pohja. Puhdista vene huolellisesti, kun se on nostettu vedestä. Samalla voit tarkistaa pohjan kunnon. Esimerkiksi mereellä liikkuessa veneen pohjaan voi tarttua erilaisia kasvustoja.

Suositeltavaa on hankkia suojapeite veneen pohjaan, joka estää kasvuston tarttumisen. On kuitenkin tärkeää varmistaa, että käytetty suoja ei vahingoita ympäristöä tai vesielämää. Jos veneen pohjassa on myrkkymaalia, huolehdi, ettei pesu ja kunnostus johda haitallisten aineiden pääsyyn maaperään tai veteen.

Veneen talviteloille laittaminen edellyttää niin veneen ulko- kuin sisäpuolenkin huoltamista. Huollon laiminlyöminen voi lyhentää veneen käyttöikää ja aiheuttaa ikäviä yllätyksiä, kun venekausi alkaa uudelleen keväällä. Siksi veneen talviteloille laittamiseen tulisi varata aikaa ja suorittaa huoltotoimenpiteet huolellisesti.

Veneen ulkopuolella olevat rakenteet tulee puhdistaa ja tarkistaa ennen sen suojaamista, jotta veneeseen ei jää kosteutta. Veneen sisätilat tulisi tyhjentää arvotavaroista ja irtotavaroista, ja suorittaa yleinen tarkastus veneen kunnosta.

Ehkä kaikkein tärkein vaihe veneen valmistelussa talvikautta varten on sen huolellinen suojaaminen suojapeitteellä. Suomen talviolosuhteet vaihtelevat suuresti, joten veneen on oltava suojassa lumelta, sateelta, tuulelta ja muilta sääilmiöiltä.

Vaikka suojaaminen on suoritettu mahdollisimman huolellisesti, ei veneen tilaa tule jättää tarkistamatta koko talveksi. Toisinaan jopa tarkimmin suojattu vene voi altistua ongelmille, ja tällöin on tärkeää reagoida nopeasti korjatakseen tilanteen.

Esimerkiksi kova lumimyrsky tai rankkasade voi aiheuttaa venesuojan repeämisen, mikä mahdollistaa lumen tai veden pääsyn veneeseen ja jäätymisen sinne. Vähintäänkin kovien sateiden ja tuulien jälkeen veneen kunto tulisi aina tarkistaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *